Dette er historien om Jameson som ble født i januar 2012. Han er veldig lik alle andre gutter på hans alder, men det er også noe som gjør han litt “annerledes”.

Han ble født med kraniosynotose-syndrom. Det er en sjelden tilstand som endrer benbyggingen i hodeskallen.

Foto: Jamesonjourney.com

Dette syndromet har ført til at Jameson ser litt “annerledes” ut.

Dessverre har utseende ført til at barn og voksne behandler han annerledes. Ofte til det positive, men dessverre ikke alltid.

Det har ført til at Jamesons mor postet et innlegg på bloggen sin. Innlegget har et utrolig viktig budskap og gikk raskt verden rundt.

Innlegget handler ikke bare om hennes sønn, men er skrevet for alle barn i verden som har blitt mobbet som følge av at de er “annerledes”.

Dette viktige budskapet håper vi alle tar lærdom av!

Foto: Jamesonjourney.com

Under er innlegget moren postet, oversatt til norsk:

Overskrift: Han er ikke skummel, han er bare en liten gutt.

Vi har hatt noen tilfeller i det siste som inspirerte meg til å skrive dette innlegget.

Det er noe jeg håper alle leser og deler videre. Det er et budskap som ikke bare gjelder for Jameson, men alle barn som har blitt pekt på og blitt gjort narr av på grunn av sine forskjeller.

Jeg er ganske sikker på at deres foreldre føler det samme som jeg gjør.

Jeg vil begynne med å si at jeg ikke er sint på disse barna eller foreldrene deres. Jeg forstår at det kan være svært vanskelig når barnet ditt er den som gjør narr eller er slem mot et annet barn.

Men neste gang det skjer, håper jeg foreldrene kan gjøre mer.

Selv om jeg ikke burde ta meg nær av det, ville jeg løyet hvis jeg sa at det ikke gjør vondt. For det gjør vondt.

Det gjør vondt å se barnet mitt bli gjort narr av, vel vitende om at dette vil være en del av hans verden resten av livet.

Nå lurer du kanskje på hva som gjør at jeg skriver disse ordene. Men ingenting har skjedd som ikke har skjedd før: Og dessverre vil det skje igjen, og igjen. Av en eller annen grunn har det hendt oftere i det siste.

Vi flyttet nylig til en ny by og vårt eldste barn startet i 1. klasse. Den første uken var det åpen skole, slik at vi kunne komme å se på skolen og møte lærerne. Hele skolen var samlet i kantinen og rektor ønsket alle velkommen.

Da vi gikk inn i den overfylte kantinen ble vi umiddelbart møtt av en gutt som pekte på Jameson. Gutten nikket til sin mor og sa at Jameson så morsom ut.

Vi overså situasjonen og gikk videre inn for å se etter et ledig bord.

Kort tid etter at vi fant et bord, la jeg merke til to jenter som satt sammen med moren sin tvers over oss. Den ene jenta lente seg mot moren sin og sa “Han så skummel ut”, mens hun pekte på Jameson.

Moren svarte at det ikke var pent å si sånn, og snudde seg rundt.

Forrige helg var jeg i matbutikken med mine to gutter. Da gikk en mor og hennes sønn forbi oss. Jeg så den lille gutten titte på oss, så jeg smilte tilbake.

Da startet han å le og sa “Se mamma, den gutten der ser morsom ut!”. Jeg tittet opp på moren og så at hun ble målløs. Hun klarte ikke å få frem et eneste ord og ble stående med kjeven åpen.

Som forelder har jeg også vært i situasjoner hvor barnet mitt har gjort eller sagt noe upassende, så jeg forstod forlegenheten.

Jeg forstår også at disse barna ikke kan klandres, de er tross alt barn.

Men tenk bare på hva vi lærer dem fra fødsel. Vi lærer dem å sortere klosser etter farger og former.

Vi lærer dem å dytte runde klosser gjennom runde hull og firkantede klosser gjennom firkantede hull.

Vi lærer dem å se hva som gjelder, ved å finne de som ikke passer inn.

Men det er objekter. Vi kan ikke gjøre dette mot mennesker: eller mot barn!

Som mor til et barn som ser annerledes ut, er dette min bønn til deg:

Hvis du er forelder og barnet dit sier at et barn ser morsomt eller skummelt ut, så ikke bare si “Det er ikke fint å si”.

Selv om du har helt rett i at det ikke var hyggelig sagt, forlater det barnet mitt i situasjonen.

Svar heller “Jeg er sikker på at han er en veldig fin gutt, la oss møte han”. Kom å presenter dere for ham og spør om hans navn. Jeg kan love deg at vi ikke biter!

Barnet mitt er akkurat som ditt. Han kan være søt, kjærlig og få raserianfall.

Og jeg forsikrer deg, jeg er også akkurat som deg. Jeg er forelder som lærer for hver dag som går.

Hvis barnet ditt er nysgjerrig, men ikke sier noe ufint, men ser at han er annerledes: Vær så snill, hils på oss. Inkluder barnet mitt i din verden. Jeg kan love deg at han ikke er skummel. Han er bare en liten gutt.

Til alle foreldre og barn der ute som allerede gjør dette. Og til de som har gitt barnet mitt gode stunder: Jeg takker dere med hele mitt hjerte.

Jeg kan med hånden på hjertet si at jeg husker hvert eneste møte hvor en fremmed har gjort en bevisst innsats for å kjenne Jameson og inkludere ham.

Min seks år gamle gutt overrasker meg stadig når han forteller om ting fra han var tre år, så jeg er helt sikker på at han også husker det.

Jeg mener seriøst, hvor skummel ser denne glade gutten ut?

Foto: Jamesonjourney.com

Vi synes moren kommer med et utrolig viktig budskap og håper du hjelper oss å dele det videre.